Oj, det blev en lång paus. Efter en av mina mest intensiva reseperioder någonsin tänkte jag försöka blogga lite igen. Jag trodde det skulle vara perfekt att blogga under mina resor men dagarna är så långa och efterarbetet så tidsödande att det helt enkelt inte funnits ork.

Det har varit en tuff tid för svenska journalister och fotografer, ja för alla journalister och fotografer rentav. Niclas Hammarström och Magnus Falkehed kidnappades i Syrien, men släpptes tack och lov efter jämförelsevis kort tid i fångenskap. Nils Horner sköts ihjäl i Kabul för någon vecka sedan med resultatet att nästan inga svenska medier fanns på plats för att bevaka valet i helgen. Rätt eller fel beslut från medierna, men inte desto mindre katastrof för bevakningen av Afghanistan detta viktiga år. Bara dagar innan valet sköts fotografen Anja Niedringhaus ihjäl och journalisten hon arbetade med skadades i ett attentat i närheten av Khost nära gränsen till Pakistan. I Egypten går inget åt rätt håll. Al Jazeeras team sitter fortfarande fängslade, tror de var uppe i hundra dagar i fängelse igår. Och det är inget annat än för jävligt! Även om alla dessa händelser gör att jobbet blir betydligt mindre tilltalande så visar det hur otroligt viktigt det är att bevaka de här länderna. Lyckas diktatorer och extremister tysta journalistiken så är det fritt fram för dem att begå sina övergrepp.

Här kommer en laddning bilder som blir svåra att ta i framtiden om risknivån ligger kvar i Afghanistan.